Bazalka pravá je jednoročná liečivá rastlina. Má špecifickú intenzívnu vôňu. Bazalka je medonosnou rastlinou, pre svoju bohatosť kvitnutia je veľmi cennou včelárskou rastlinou. I preto je vyhľadávaná aj v MARKO TATRY, pretože ju firma ponúka po celý rok.

Pôvodom pochádza z oblasti Indie. Do Európy bola bazalka privezená v 16. storočí najmä ako okrasná rastlina. V súčasnosti existuje veľké množstvo odlišných druhov bazalky s rozmanitou farbou kvetov i listov. Na území Slovenska sa vyskytuje iba ako pestovaný druh.

Bazalka je rastlina nenáročná na pestovanie, preto je veľmi vhodná na pestovanie v interiéri. Môžete ju v kvetináči na okne pestovať celý rok. Najlepšia je predsa len čerstvá bazalka a v zime je cenný takýto vzácny zdroj vitamínov.

Používa sa ako korenina pridávaná do jedál, no využíva sa i v lekárnictve. Sušené listy ako korenie do jedál alebo vo forme čaju podporujú trávenie. Zaujímavým faktom je, že bazalka si i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti.

Priaznivý účinok má bazalka i pri nadmernom tvorení plynov, t. j. nadúvaní. Dráždením žalúdočných žliaz vyvoláva bazalka zvýšenú chuť do jedla. Bazalka účinkuje i protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny, má protikŕčový účinok pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom.

Bazalka ako liek

Bylinka obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, mangán, omega 3 , omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú.

Bazalka má pozitívny vplyv na imunitu, má silné antiseptické účinky - protizápalové a protivírusov, pomáha bojovať proti infekciám, vyvoláva chuť do jedla, pomáha pri nevoľnosti, môže liečiť infekcie uší, znižuje krvný tlak, stres a úzkosť, účinkuje pri bolestiach hlavy, účinkuje protizápalovo pri aftách, ochoreniach ústnej dutiny a zápaloch ďasien, chronickej gastritíde, chronickej kolike, cystách, podporuje laktáciu, má protikŕčový účinok pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom, odstraňuje bolesti pri plynnatosti čriev, upravuje črevnú mikroflóru, zlepšuje srdcovú činnosť pri ochoreniach myokardu, prečisťuje obličky a močové cesty.

Bazalka v kuchyni

Bazalka v kuchyni je jedna z najviac aromatických korenín v Európe a typicky sa využíva najmä v talianskej kuchyni, ale aj iných stredomorských gastrooblastiach. Neodmysliteľnou je kombinácia bazalka a rajčina, ale u nás poznáme aj pesto, polievku alebo typicky pizzu s bazalkou. Použitie v kuchyni môže byť naozaj rôznorodé, pričom vďaka mnohým receptom je možné pridať bazalku na ochutenie aj pre lepšiu vôňu skoro kamkoľvek. Navyše, podporuje aj chuť do jedla!

Bazalka pravá je výrazne aromatické a veľmi chutné korenie. Pripomína vôňu slnkom prehriateho Stredomoria. Vynikajúco sa hodí k paradajkám v zeleninových šalátoch alebo polievkach či omáčkach, do plnky do hydiny, k rybám a morským špecialitám, do jedál z cukety, tekvice a baklažánu, k syrom, olivám, kukurici či hrášku.

Bazalka sa vhodne dopĺňa s inými bylinkami. S kapary, pažítkou, koriandrom, cesnakom, oreganom, tymiánom, petržlenom, rozmarínom či mätou.

 

Kontakt: MARKO TATRY, s.r.o., Továrenská 1 (sídlo firmy: Továrenská 610/27), Spišská Belá, info@markotatry.skwww.markotatry.sk, 0907 261 421.

 

Zdroj: Wikipédia, zdravopedia