Je zeleninou, s ktorou sa spájajú sviatky jari. Neporušený je takmer bez zápachu, no keď ho prerežete či postrúhate vie takmer každého napáliť, lebo je poriadne štipľavý až vám tečú slzy, no gurmáni ho preto obľubujú a vyhľadávajú. Kto by ho nepoznal – chren! Veľkoobchod ovocia a zeleniny MARKO TATRY ho má v ponuke po celý rok.

Chren dedinský či chren obyčajný alebo jednoducho chren je trvalá rastlina pochádzajúca z východnej Európy a západnej Ázie.

Neporušený koreň chrenu nemá takmer žiadnu arómu. Pri prerezaní alebo strúhaní však enzýmy z poškodených rastlinných buniek rozkladajú glykozid sinigrín za vzniku alyl izotiokyanátu ktorý dráždi oči a dutiny. Strúhaný chren vystavený vzduchu a teplu stmavne, stráca ostrosť a stane sa nepríjemne trpkým, uchováva sa preto zmiešaný s octom.

Chren obsahuje draslík, vápnik, horčík a fosfor, rovnako ako prchavé oleje ako napríklad horčicový olej, ktorý má antibakteriálne vlastnosti.

Chren posilňuje imunitu, bráni vzniku rakoviny, zlepšuje zdravie srdca, podporuje trávenie, pôsobí ako antibakteriálny prostriedok, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť infekcie močových ciest, zlepšuje dýchanie, pomáha zlepšovať výkon, pomáha liečiť pigmentové škvrny.

Čerstvý koreň chrenu je k dispozícii celoročne na väčšine trhov, ale hlavná sezóna je na jar. Vyberte si korene, ktoré sú pevné a nemajú žiadne plesne, mäkké alebo zelené škvrny. Staršie korene budú vyzerať scvrknuté a suché. Môžu dokonca začať klíčiť. Týmto sa treba vyhnúť. Môžete si kúpiť i spracovaný chren, ktorý sa konzervuje v octe a soli.

Koreň chrenu skladujte v plastovom vrecku v zásuvke na zeleninu v chladničke. Začína vysychať, akonáhle je rozrezaný, takže ho skúste použiť do týždňa alebo dvoch.

Spracovaný chren vám vydrží až 3 mesiace v chladničke. Rýchlo však stráca ostrosť a najlepšie sa používa v priebehu 3 až 4 týždňov. Keď začne hnednúť, je čas ho vyhodiť. Mrazenie chrenu sa neodporúča.

Je tu Veľká noc. Šunka, vajíčko, horčica a chren je tradičné jedlo, ktoré sa konzumuje počas veľkonočných sviatkov. Je to jediné obdobie v roku, ktoré je spájané práve s konzumáciou tejto obľúbenej štipľavej koreňovej zeleniny. Je neodmysliteľnou  pochúťkou každého prestretého stola a gurmáni preferujúci silné dráždenie chuťových pohárikov si určite prídu na svoje.

Kontakt na firmu: MARKO TATRY, s.r.o., Továrenská 1 (sídlo firmy: Továrenská 610/27), Spišská Belá, info@markotatry.skwww.markotatry.sk, 0907 261 421.

 

Zdroj: Wikipédia, Zdravopedia

Foto: Marko Tatry