Tekvica obyčajná sa do Európy rozšírila zo strednej a severnej Ameriky. Je to jednoročná rastlina. Jej dužina slúži ako potravina a pomáha hlavne pri chorobách srdca, obličiek a krvného obehu. Podporuje trávenie, ale aj spánok. Semená tekvice sú pochutinou a drogou. Môžu sa jesť i na priamo. Semená tekvice sa používajú sa v lekárstve proti črevným parazitom, ale aj v potravinárstve do múk a na kozmetické účely.

Najpoužívanejšie sú maslová tekvica a tekvica hokkaido. Maslovú tekvicu dováža firma MARKO TATRY z Portugalska a tekvicu hokkaido z Českej republiky.

Dužina a šťava veľkých a ťažkých tekvíc pomáha telu zbaviť sa prebytočných kilogramov a tukových vankúšov. Tekvicové jadierka zasa spomaľujú proces starnutia ľudských buniek. Tekvica podporuje trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitu, udržuje zdravé oči, je prospešná v tehotenstve, pre zdravé spermie, srdce...

Tekvicu nakupujte neporušenú so zdravou šupkou. Tekvica sa najčastejšie využíva na varenie polievok, omáčok či pri pečení koláčov.

Tekvicové semená sú veľmi obľúbenou pochúťkou, navyše obsahujú vysoké hodnoty minerálnych látok a stačí zjesť za hrsť semienok čím poskytnete telu čo mu chýba. Odporúča sa zaradiť do jedálnička i tekvicový olej, ktorý má liečebné účinky a je to prevencia mnohých ochorení.

V našich končinách je obľúbená i tekvica hokkaido, ktorá vďaka obsahu veľkého množstva betakaroténu má typickú oranžovú farbu. Tekvica hokkaido pochádza z Japonska. Má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Je výborná pre diabetikov a používa sa pri poruchách žalúdka či ochorení sleziny.

Tekvicu maslovú i hokkaido ponúka firma MARKO TATRY celoročne.

Kontakt: MARKO TATRY, s.r.o., Továrenská 1 (sídlo firmy: Továrenská 610/27), Spišská Belá, info@markotatry.skwww.markotatry.sk, 0907 261 421.

 

Zdroj: Wikipédia, Zdravopédia, Všetko pre zdravie, zdravie.sk

Foto:  markotatry.sk

 

Kto by si chcel pochutiť na dobrej tekvicovej polievke, tu je recept, ktorý odporúča kuchár Istoňa a KLEE lounge cafe.